Kjære staten,

Kan jeg vær så snill å få tilbake pengene jeg har betalt i veiavgift? Den 26.3.2015 var jeg over en time forsinket til jobb. Og mange med meg. Dette skyldtes et snøfall. Som alle andre snøfall, kom dette snøfallet som julekvelden på kjerringa. Selv om det var varslet på gjennom de aller fleste kanaler, både TV, radio og diverse aviser, både på nett og på papir.

Grunnen til at jeg ønsker veievgiften min tilbakeført, kjære staten, er tilstanden på norske veier og fullstendig manglende vedlikehold. Jeg ble stående i kø i timevis denne dagen, og det kun på grunn av manglende brøyting. Ja, jeg skjønner at man kan bli overrasket av snø... Men med så mange års erfaring fra tidligere snøfall, burde det ikke være noe problem å ha beredskapen klar for slike situasjoner. At det snør i Norge i mars er ikke noe nytt fenomen. Det skjer nesten hvert år. Så hvorfor blir det ikke brøytet? Jeg kan trekke fram de gamle flosklene om at alt var bedre før, og i dette tilfelle var det faktisk bedre før. Jeg kan huske at jeg ble vekket av brøytebilene klokken 05:00 om morgenen... Nå for tiden sover jeg riktig nok bedre når det snør, men jeg sliter med å komme meg på jobb.

Siden reisen TIL jobben gikk så grenseløst dårlig, tok jeg meg et par timer fri for å reise før hjem. Altså ca klokken 14:30. Det viste seg at det fortsatt ikke var gjort stort på veiene. Å kjøre hjem for meg er å ta E6 nordover ut fra Oslo mot gardermoen og E16 videre derfra og hjem. Vi snakker altså om Europaveier som er høyt trafikkerte veier og som vel så vidt jeg har latt meg fortelle forpliktes til å holde en viss standard. Jeg ble så forskrekket, sint og fortvilet at jeg plukket opp kamera i bilen for å dokumentere tilstandene på disse veiene denne dagen. Dette er på ingen måte noen engangshendelse. Jeg har til stadighet i vinter måttet kjøre "offroad" på E6 for å komme på jobb. Jeg har en relativt normal, liten bil med normal bakkeklaring og gode dekk, og jeg har slitt med å holde bilen på veien flere ganger i vinter. Jeg har sett spor i sneen etter motordekselet under biler Ja vi snakker ikke om småveiene rundt i området der jeg bor, men hovedfartsårene E6 og E16.

Ikke nok med at kaoset skaper forsinkelser og kø, men det forvolder også store skader. På denne dagen ble køen passert av ikke mindre enn 3 ambulanser med fulle sirener og blålys. Dette med god tid i mellom, noe som gjør at jeg mistenker at dette var flere hendelser. Foruten personskader som krever ambulanser og umiddelbar medisinsk behandling, vil jeg også anta at det var et større antall uhell på denne dagen som kun ga materielle skader. Noe jeg er sikker på at både eiere og forsikringsselskap setter stor pris på. Selv om jeg ikke var involvert i noe slik hendelse selv, var veiene så dårlige at jeg fryktet for at bilen min skulle få skader av å kjøre på dem. Jeg har ennå ikke vurdert å ta opp den norske veistandarden på generell basis, men det finnes alt for mange veier som også på sommerføre kan oppfatters som godt under den standard man burde kunne forvente.

Vi stakkars norske bileiere som er avhengige av bil for å komme oss frem og tilbake på jobb betaler blodpenger for å få lov til nettop dette. Vi betaler store avgifter ved anskaffelse av nye kjøretøyer, vi betaler en svært kunstig høy omregistreringsavgift på brukte kjøretøyer, vi betaler over 3000 i året i direkte veiavgift, vi betaler bompenger og piggdekkavgift, og vi betaler nesten fem kroner i veibruksavgift pr liter drivstoff. Jeg synes prisen er for høy i forhold til hva vi får tilbake, og som forbruker er jeg ikke fornøyd med varen dere leverer. Så atter en gang kjære staten; kan jeg få igjen veiavgiften jeg har betalt?

Og til dere som tror dette handler om årsavgiften: Det er bare delvisk korrekt. Dette handler om helheten av de avgifter norske bileiere tynges med og hva man får i retur for den voldsomme mengden skatter og avgifter som betales.